Estas Tonne zenei világa

A zenéről képtelenség írni, mint ahogy ugyebár az építészetet sem lehet eltáncolni. Mégis megpróbálkozom Estas Tonne zenei világáról írni egy röpke blogbejegyzés erejéig, már csak azért is, mert ezt a különleges hangzás világot érdemes megismerni.

Utcazenész, de nem akármilyen

Estas Tonne szó szerint utcazenészként kezdte pályafutását, az Egyesült Államok, Mexikó, Európa és India nagyvárosaiban is megfordult, ezek a koncertjei idővel sajtóvisszhangra leltek és „cigány” vagy „modern trubadúrként” kezdték emlegetni. Egy interjú alkalmával rá is kérdezett az újságíró, hogy miért kapta ezt a nevet, hiszen a cigány dalok eredetileg történeteket meséltek el, az ő zenéje pedig nélkülöz mindenféle szövegezést. Erre így válaszolt:

„Történetet mesélni olyan zenével, amelynek nincs szövege, a kifejezésnek egy módja. A hallgató saját maga hozhatja létre a neki megfelelő történetet anélkül, hogy a mesélő bármit is mondana. Persze kísérletezek dalokkal, versekkel és sztorikkal is. Ezek között vannak dolgok, amik már egyáltalán nem fontosak és van néhány, ami magától jön. Ilyen volt a „Gypsy Troubadour Story”, ami akkor jött, amikor jönnie kellett és az emberek elfogadták ezt a személyiségjegyet. Ahogy már korábban mondtam, ha valaminek nevet adunk, akkor az a valami azzá válik”.

Hangzásvilága

Hathúros akusztikus gitárján pengető nélkül játszik és egymaga kitesz egy teljes zenekart. A stílusa rendkívül gazdag és változatos, de főleg cigány és latin elemeket hallani ki belőlük, azonban azokat sem a megszokott módon. Semmi sablon, semmi klisé, ő az az előadó, akinek a fellépésein sose lehet előre tudni, mi fog történni, hogy mit fog a zenéje elmesélni.

Kicsit talán a hallgató hangulata is formálja ezt a zenét, épp amit kihall belőle, épp amilyen üzenetére akkor és ott, a zene hallatán nyitott. Azonban általánosságban egyfajta könnyed misztikusság mondható el róla. Meditatív, felemelő, olykor melankolikus és nyári estékre kiváló.

Fesztiválok szereplője

Tehát nem csak egyszerű utcazenész, hanem fesztiválok rendszeres fellépője, akinek a hallgatóság egyre nő. Magyarországon is koncertezett az Everness fesztivál keretében. Az alább látható YouTube videóban Joseph Pepe Danzával és Zola Dubnikovával együtt lépett fel 2016-ban a korfui Sound & Silence fesztiválon.

Kiemelt kép: bbc.co.uk

Szerinted?