A nemi erőszak és a gázolás párhuzama

Német órára járni jó dolog, többek között azért is, mert kedves és érdekes emberekkel is megismerkedhetünk. Így hát volt szerencsém megismerkedni Szekér Vikivel, a Metropolitan Egyetem Média design alapszakos hallgatójával, aki egy nagyon komoly és kreatív kampánnyal rukkolt elő ez év márciusában az első FLASH! hallgatói prezentációs esten.

A kampány célja nem más, mint felhívni a figyelmet a sajnos még mindig aktualitást élvező áldozathibáztatás jelenségére. Ez valljuk be, már nem csak a nemi erőszak, mondjuk úgy témakörében fordul elő, mert annak a bizonyos olaszországi buszbaleset híre alatt is mutatkoztak olyan kommentek, mint, a „minek mentek oda síelni” és hasonló, minden együttérzéstől mentes trollságok. Nem valami előnyös karma az ilyen, de sajnos e felé tartunk társadalmi szinten.

Konkrétan erre a káros magatartásra, látásmódra világít rá Viki kampánya is. Fontos kihangsúlyozni, hogy a YouTube videóban bemutatott plakátsorozat nem feminista megközelítést sugall, hanem teljes mértékben ész érvekre alapoz. A cserbenhagyásos gázolás és a nemi erőszak között von párhuzamot, joggal téve fel a kérdést: „Mi lenne, ha minden bűncselekményről úgy beszélnénk, mint a szexuális erőszakról?”

Gyakorlatilag itt a lényeg, amit úgy tűnik sokan elfelejtenek, a nemi erőszak bűncselekmény. Pont. Akinek ezt ki kell csomagolni, nos… az gondolja át az életét, de alaposan.

Tudom, ilyenkor jönnek az ellenérvek, hogy de hát a nő megjelenése, stílusa, öltözködése volt kihívó és ezért történt, ami történt. Tehát egy dekoltázs már felhatalmazza a férfit arra, hogy kitörjön belőle az állat. Értem én, de akkor mi van ha férfit erőszakolnak meg vagy kisgyereket? Bizonyára ők is miniszoknyát viseltek.

Azonban akárhogyan forgathatnánk a témát, a tény, tény marad, a nemi erőszak mind erkölcsi, mind jogi szempontból elfogadhatatlan és megengedhetetlen. És, ahogyan Viki is hangsúlyozza a videóban, az áldozathibáztatás nem feminista, hanem emberi jogi probléma.

Kiemelt kép: Sang Hyun Cho, pixabay.com

Szerinted?