Március 8-i kérdések

Miért nem tudok mit kezdeni a nőnappal? Nos, igyekszem kifejteni úgy, hogy lehetőleg ne hívd ki rám a pszichiátriát, de nem lesz egyszerű. Hiszen nőneműként nem megünnepelni a nőnapot, ill. nem igényelni az ünnepeltetést, alsó hangon is eretnekség (bár én csak szeretnék méltó lenni az eretnek címre). Az, hogy értelmetlennek látom a nőnapot, mint olyat, minden bizonnyal a személyiségemből fakad, de, mint ahogy azt pár korábbi bejegyzésemben is tettem, egy kicsit visszamennék az időben. Talán így kézzelfoghatóbbá válik mindaz, amit le szeretnék írni.

Mikor máskor, ha nem kamaszkorod tájékán kezd kialakulni a nemed? Addig amolyan androgün kis élőlény vagy, aki szerencsés esetben semmit sem tud még a sztereotípiákról. Ez kamaszkorban természetesen megváltozik és elkezdjük felvenni a nemi szerepeket. A szerepekkel önmagában még nincs is semmi gond, a probléma ott kezdődik, ha az előző generációktól megtanult, sokszor a sztereotípiákra nagyon is rímelő attitűdöket öltjük magunkra. Egy füst alatt nem vállalva, de legalábbis háttérbe szorítva a saját, egyedi szerepünket. Itt szerep alatt nem képmutatást értek, hanem azt a földi pályát, játékot vagy beavatást (kinek-kinek hitrendszere szerint), amit itt a földi léttel vállaltunk.

A kamaszkorom úgy nézett ki, hogy elkezdtem fiús viselkedés formákat felvenni. A megjelenésemben is gyakorta kihangsúlyoztam ezt, bő pólókban, farmerban jártam, még a hajam is rövid volt, előfordult, hogy messziről tényleg azt hitték, fiú vagyok. Úgy általában taszítottak a sztereotip női megnyilvánulások és viselkedések, itt elsősorban a negatívokra gondolok, pl. gerinctelennek tartottam az érzelmi manipulációt. – Nem állítom, hogy erre egy férfi se lenne képes, de sajnos vannak olyan minták, amik a nők körében valamiért gyakrabban előfordulnak. – Persze az is lehet, hogy nem találkoztam egyetlen olyan nővel sem, akire igazán felnézhettem.

Az, hogy egy lány fiús lesz vagy egy fiú lányos, az írható akár a karma számlájára is, szerintem, de a materiális magyarázat az, hogy a gyerek egyszerűen nem tud azonosulni egyik szülőjével sem. Nos, úgy tűnik ez az azonosulás nekem nem sikerült, nem mintha bánnám.

A lényeg, hogy bele tekintettem a nők világába, nem tetszett, beletekintettem a férfiak világába az sem tetszett. Egy idő után azt vettem észre, hogy mindkét nem táborában megvannak ugyanazok a hülyeségek, csak az egyik többnyire szép ruhát akar, a másik sportkocsit. És mindennek a tetejébe most már tudom, hogy ezek alapján, amit férfinak és nőnek nevezünk, az még csak halvány visszfénye se annak, amit esszenciális értelemben férfinak és nőnek nevezünk (ha nevezzük egyáltalán valahogy).

Mondhatnám azt, hogy fiús vagyok még mind a mai napig, de az megint csak egy szegmense a személyiségemnek. Meg egyébként is, mihez képest vagyok fiús? Egy átlag nőhöz képest talán, na de egy férfihoz képest… Ha a lelkemet vagy a tudatomat nézem nem vagyok se nő, se férfi. Ezeknek nincs nemük, a testemnek van neme, de nem a testem vagyok. Mit ünnepeljek hát nőnapon?

Ám további kérdéseket is felvet március 8:
Miért ünneplünk egy általunk nőnek nevezett, ám eltorzított képet? Ha egyenlőség van, mi szükség nőnapra? Nem kellene akkor egy férfinap is? Vagy egyik se legyen? Van mit ünnepelni azon ha valaki lánynak vagy fiúnak születik?

Kép: Evan Dennis, unsplash.com

2 Comments

 1. Alapvetően a nőnap is egy ilyen önmagával már régen meghasonlott ünnepünk és én is csak röhögök rajta, hogy tulajdonképpen majdnem semmiben sem különbözik a Valentin-naptól, csak annyival, hogy anyáink, nagymamáink , lányaink, munkatársnőink is kapnak egy-egy szál virágot.
  Alapvetően ha a nőnap alapítói, az 1800-as évek közepei, new yorki szabad munkavállalásért és az emberibb bérekért sztrájkoló textilipari dolgozó asszonyok ma ezt látnák, hogy az esélyegyenlőségi harcukból egy virág és bonbon ünnep lett gondolom először sírva fakadnának, majd kétszer olyan hangosan vonulnának ismét utcára.
  A fogyasztói társadalom jóformán az összes ünnepünket megette, majd visszaböfögte ezeket a “költs-költs-költs!” ünnep maradványokat.

  • “Alapvetően ha a nőnap alapítói, az 1800-as évek közepei, new yorki szabad munkavállalásért és az emberibb bérekért sztrájkoló textilipari dolgozó asszonyok ma ezt látnák, hogy az esélyegyenlőségi harcukból egy virág és bonbon ünnep lett gondolom először sírva fakadnának, majd kétszer olyan hangosan vonulnának ismét utcára.”

   Igen és teljes egyetértésem!
   Igaz, most a bejegyzésben személyesre vette a figurát és nem mentem vissza a nőnap gyökereiig, bár megtehettem volna… Na mindegy, utólag arra gondoltam, hogy mi lenne, ha a nőnap egy szimpla világnapként maradna meg ugyan, de béna ajándékozgatás nélkül. Tehát, hogy közösen (férfiak és nők) megemlékezünk arról a pillanatról, amikor végre megengedték a nőknek, hogy tanulhassanak, dolgozhassanak, szavazhassanak és kész, mint egy ilyen emléknap.
   Mert most nagyon más hangulata, íze van, pl. kamaszkoromban azt hittem gúnyolódnak rajtam ilyenkor, hogy nő vagyok, iróniát éreztem benne.

Szerinted?