Őszkezdet

A csillagok szerint van még idő felkészülni az őszre, de sokan már érezzük a változásokat, amiket a szeptember hoz. Nem tudom pontosan meghatározni, miféle változások ezek, hisz minden évben kicsit más. Persze lehetséges, hogy csak a múltban rekedt gyermek énem (ha van ilyen) érzi az új kezdetet, mert hát a becsengetéssel szorosan összefonódott a méltóságos, színes évszak kezdete. Idén azonban fokozottan igaz, hogy itt a nagy váltások ideje, akár munkahely, akár magánélet tekintetében, mind a környezetem, mind saját magam szempontjából.

A minap visszaolvastam az újévi bejegyzésem és ha még nem is értem el a kitűzött céljaimat, de látom, hogy úton vagyok feléjük. Egyik a német nyelvtudás középfokra emelése, a másik az IT világába való átlépés volt. Nos, a németem még mindig messze az áhított szinttől, de tudom, hogy csak több energiát kell ráfordítanom, úgyhogy igyekszem ezt meg is tenni. Ami pedig a pályamódosítást illeti, szeptemberben egy olyan új állásom lesz, ami ugyan még egyfajta adminisztráció, adatok kezelése de már számítástechnikai éra. Ha még messze is van a programozástól, úgy érzem ezzel sikerült átlépnem egy határvonalat, ez lehet a belépőm az IT szektorba. Aztán persze kiderül, minden esetre bizakodó vagyok.

szines_levelek
Kép: Chris Lawton, unsplash.com

Jelenleg ezek jelentik számomra a változásokat. Mielőtt azonban még belevágok az új munkába lesz két hét mondjuk úgy „leállásom”, hogy kicsit fel tudjak töltődni, legalább is rendezni a soraimat. Olyan triviális dolgokat tervezek, mint egy nagytakarítás vagy kicsit egészségesebb kajálás ilyesmi. Mindeközben befelé figyelni és megállni, meditálni. Persze most, hogy leírtam nem is biztos, hogy így lesz. Hiszen ha beszélsz (írsz) a terveidről, az agyad képes azt úgy elkönyvelni, mintha már tettél is volna az ügy érdekében.

Szeptember két kulcsszava tehát: változás és megújulás. Ugyanakkor érzek itt valami furcsa ellentmondást. Az ősz számomra inkább olyan Jin semmint Jang energiájú (ha fogalmazhatok így). A változás vagy inkább átváltozás ilyenkor egyfajta „negatívba” való átfordulás. (Az idézőjel szándékos, mert ez a negatív nem egyenlő azzal a szóval, hogy rossz. Egyszerűen csak a „pozitív” ellenpólusa.) Az előbbi bejegyzésben ugyan az elcsendesedésre utaltam, azonban mégis van a mostani időszaknak egyfajta dinamikája, ami egy nagyon is aktív időszakot hoz. Esetemben valószínűleg az új munkahely miatt, hiszen bizonyítanom kell.

Ugyanakkor lehetséges, hogy ez mégsem ellentmondásosság, hanem ez a fehér pont a feketében, a „pozitív” a „negatívban”.

Szerinted?