Mire jó a Bullet Journal?

A „lövedék napló” nem más, mint egy 100%-ig szerkeszthető kockás füzet, amiben úgy tervezheted meg a napi teendőket, ahogy csak akarod. Költség hatékony, mert tényleg elég egy egyszerű kockás füzet és néhány színes (kinek-kinek ízlése szerint) vagy egy sima (golyós)toll. Kreatív, mert a minimalista stílustól a cizellált kalligrafikus és illusztrált megjelenésig bárhogy alakíthatod.

Miért pont a Bullet Journal?

Mindképpen be akartam vezetni valami rendszerezési metodikát a mindennapjaimba és ki is próbáltam egy-két modil alkalmazást az ügy érdekében, de egyik se vált be igazán. Aztán pont akkortájt hallottam a Bullet Journalról is és gondoltam ennek is adnék egy esélyt, bármennyire is old schoolnak tűnik az egész. Valami kő egyszerű megoldást kerestem és úgy tűnik megtaláltam.

Hogy működik?

A felépítést úgy cifrázod, ahogy akarod, viszont van egy alapvető struktúrája, mint minden naptárnak, amit nem árt szem előtt tartanod, főleg ha kezdő vagy (akár csak én).

Érdemes már az elején meghatározni a (szín)kódokat, jelöléseket, hogy mi, mit fog jelenteni a naptáradban. Pl. a feladatok lehetnek négyzetek, amiket, ha meg vagy a feladattal, kipipálsz, az események körök, az időpontok háromszögek stb. A bejegyzés végén megadom a Pinterest linket*, ahová néhány Bullet Journal ötletet összeszedtem. Így jobban érthetővé válik, hova is akarok kilyukadni.

Az imént leírt „kódjegyzéket” egyszerűen Indexnek nevezzük, érdemes ezzel nyitnunk a naplózást, ill. ugyancsak a kódok alá célszerű vezetni egy tartalom jegyzéket, nyomon követve a hónapokat oldalról oldalra.

Ezt követheti egy nagy, éves, összefoglaló naptár, mint ahogy a kártyanaptárakon látni. Egy ilyet már csak azért is érdemes készíteni, mert ide jegyezhetőek fel vagy jelölhetőek be a év távlati tervei, pl. mikorra tervezed a nyári szabadságolást.

Ha mindezzel meg vagy, jöhet az igazi Bullet Journal vezetés. Azonban szószaporítás helyett, beszúrnék ide egy rövid ismertető videót, miként érdemes nekirugaszkodni:

Hónapról hónapra

Alapvetően úgy épül fel a saját Bullet Journalom, mint, ahogy azt a videóban elmagyarázzák, kisebb különbségekkel, kiegészítésekkel.

A havi összesítő naptárat táblázatosan készítem el és nem soronként. Az eseményeket, elintézendőket alatta sorolom fel. Bár ezen előre láthatólag változtatni fogok, mert így kissé darabos a szerkezete. De pont ez (is) ennek a naptárnak a lényege, hogy idő közben is alakítható, hiszen a következő hónapot már fel lehet építeni másként, lehet kísérletezni.

A havi összesítő naptárnézetet követi egy ún. habit tracker, amiben összegyűjtöttem néhány szokást, amit rutinná akarok változtatni. Ezek bármilyen szokások lehet, akár munkával, tanulással vagy egészséges életmóddal kapcsolatosak, mindet összegyűjtheted egy táblázatba és nap mint nap ellenőrizheted, hogy sikerült-e teljesíteni vagy sem. A lényeg, hogy a hónap végére kapsz egy visszajelzést tőled magadnak, hogy hol tartasz a folyamataidban. Ez szerintem egy nagyon hasznos eszköz, akkor is ha konkrét célkitűzés lebeg a szemed előtt, de akkor is, ha pl. le akarsz szokni a dohányzásról.

Napról napra

Innen már csak a hónap napokra való tagolása következik, ahogyan azt a videóban is láthattad. Természetesen nem gond, ha egy-egy napot kihagysz, hiszen nem szükséges minden egyes napot betábláznod. Ne legyen benned a kényszer, hogy „Úr Isten mára is ki kell találnom valamit, mert olyan hülyén néz ki egy üres nap”. Nem erről szól. Nyugodtan OFF-olhatsz annyi napot, amennyit szeretnél, sőt még migrálhatod is a teendőket egyik napról, hova tovább egyik hónapról a másikra.

bullet journal 2018
Kép: Estée Janssens, unsplash.com

Egyéb kiegészítő listák

Mindezeket úgy és olyan listákkal egészíted ki ahogyan csak szeretnéd. Legyen az egy bevásárló lista vagy ötlet- és témagyűjtemény a blogodhoz. A Bullet Journal lényege, hogy mindent megtalálj egyetlen helyen és ne árasszanak el a cetlik.

A magam részéről film és könyv listát valamint egy blogtéma gyűjteményt vezetek a naptáramba. Ezeket is lehet variálni, lehet egy-egy könyv elolvasása havi cél és lehet aztán egy oldalon összegyűjteni, hogy adott évben mi mindent olvastál, néztél meg stb.

Verdikt

 • A Bullet Journal költség hatékony
 • Könnyű elkészíteni és még kreativitást is bele lehet vinni
 • 100%-ig testre szabható
 • Cetlizés helyett megtalálsz mindent egy helyen

*Pinterest ötletek

2 Comments

 1. Úgy irigylem azokat, akik tudnak annyira szépen írni analóg módon, hogy később vissza is tudják azt olvasni! 🙂
  Nagyon sok jót hallottam már a Bullet Journal kapcsán és mindenki dicséri. Mikor a saját életemre akarom vonatkoztatni, akkor viszont nehezen megy. Nehéz elképzelnem, hogy mire tudnám használni, vagy hogyan. Az időpontjaim és teendőim általában digitálisan vannak tárolva, hogy több eszközről is hozzájuk tudjak férni.
  A blogbejegyzés ötletek is valahogy így működnek. A hosszabb jegyzetek kapcsán meg marad a Bullet Journal digitális megfelelője a Microsoft OneNote.
  Nem bánnám ha tudnék szépen írni és lenne türelmem analóg módon vezetni egy ilyen naplót. Nem tudom jól érzékeltem-e, de mostanában ez is divatba jött, mint a felnőtt kifestő? Egyébként mindennek ami analóg módon elhúz a gép elől és a kreativitást fejleszti annak csak tapsolni tudok. Erre mostanság igencsak van igény.

  • Azért annyira messzire nem mennék el, hogy párhuzamot vonnék a felnőtt kifestő és a Bullet Journal között. Hiszen teljesen más a funkciójuk. Én kő egyszerűen használom a Journal-omat, nem díszítem. Színek ugyan vannak még, de azokat is le fogom minimalizálni és a jelzések lesznek a dominánsak. Tudom, így látatlanba nehéz elképzelni, de tényleg nem vettem cifrára vagy bonyolultra a figurát.
   Igaz a digitális megoldások mindig praktikusabbak, de az online naptárakban (Google) nem bízom. Egy Excel táblára gondoltam még, de azt napközben, mobilról szerkeszteni elég macerás, mert hát nap közben is eszembe juthat valami, amit fel kell írnom. A munkahelyi gépen meg inkább nem tárolnék ilyeneket.
   Szóval mindent lehet digitalizálni, ez tény, de most számomra a hétköznapokra tökéletes, másra úgyse használom. Pivot tábla vagy prezentáció nem lesz belőle úgyse. Na meg, nem felejtek el kézzel írni.

Szerinted?