A legrövidebb nap

Kép: Joanna Kosinska, unsplash.com

Fény születik, de nem ma, nem most. December 21-e van, ez idén a legrövidebb nap. Ma megnövekszik a sötétség, bekebelezi a napfényt. Az ablakon át csak feketeség és négyszögletes narancssárga lámpafények látszanak. Most halkul el minden. Csöndes mélységbe zuhan. De ez a csönd nem nyugodt csönd, ott van benne valami feszültség. Várakozás, hogy újra világos legyen.

Eredetileg erről szólt, szól az Advent. A Fény eljöveteléről. Nem véletlen, hogy a régiek erre az időszakra kalibrálták a Világosság eljövetelét. A spirituális Fénnyel együtt eljön a „meteorológiai fény” is. Újra hosszabbodnak a nappalok.

A koszorún a négy gyertya nem más, mint a fény növekedésének szimbóluma. Az Advent végén a negyedik gyertya meggyújtásával mindent eláraszt a világosság. Olyan, mint valami mágia. Felgyúl a negyedik láng és abban a pillanatban a világ fénybe borul.

A sötétség, a tudatlanság, a krízis végét jelenti. És ez játszódik le minden évben, újra meg újra, mikor az év köre lassacskán bezárul. Emlékeztet az örök körforgásra, ahogy az adventi koszorú kör alakja is ezt sugallja.

Mindezt elfelejtettük már, mert másra figyelünk. Belénk kódolták a tudást, de lusták vagyunk dekódolni. A szemünk már hozzászokott a sötétséghez, ezért nem keressük már a fényt. Semmilyen fényt sem. Sem a szeretetét, sem a bölcsességét.

Vakon kóborlunk, céltalanul az életben és aki közülünk mégis kinyitná a szemét, azt megvakítjuk. Mert irigyek vagyunk és nem bírjuk elviselni, hogy ő mégis lát.

Holnaptól már világosabb lesz. Megpróbálom kinyitni a szemem. Próbáld te is!

2 Comments

Szerinted?