Velünk született egyediség

Oly sokat hallani arról, hogy légy egyedi. De vajon tudjuk-e, mi is az egyediség, ha eredendően azok vagyunk? Sokszor persze az ellenkezőjét tapasztalni, azonban az „egyformaság“ nem természetes. Mesterségesen jön létre a nevelés és az oktatás következtében. Egyedinek lenni tehát annyi mint, visszatérni valódi önvalónkhoz vagy valami egészen más?

Rátalálni önmagadra sokféleként lehet. A legegyszerűbb talán az, ha felteszed magadnak a kérdést: mit akarsz valójában? Olyan választ keress, ami teljesen független a szüleid vagy a társadalom elvárásaitól. Valami olyasmit, amit eredendően a tiédnek érzel. Lehetséges, hogy azonnal tudni fogod a választ, de könnyen elképzelhető, hogy csak hosszú idő után fogsz rátalálni. Ha meg is van a megoldás, ne feledd, csak olyasmi felé indulj el, ami nem árthat senkinek, bele értve saját magadat is.

Kép: StockSnap, pixabay.com

Bent is keress, kint is keress

Ne úgy képzeld el a folyamatot, hogy most lázadnod kell és minden hidat felégetned magad mögött. Egyszerűen csak nézd meg hol tartasz most? Valóban azzá válsz, aki lenni akarsz? Itt nem feltétlen egy szakma kiválasztására gondolok, hiszen vétek lenne egy papírban meglátni az önvalódat. Olyan hivatásra gondolok, – függetlenül attól, hogy mivel keresed a kenyered – amely kitart akár életed végéig. Mint amilyen egy szenvedéllyel űzött tevékenység vagy az önismeret, önfejlesztés. Azonban nem szándékozom megmondani mit válassz. Erre mindenképpen magadnak kell rátalálnod.

Ha belülről mégsem érkezne egykönnyen a felelet, hát nézz szét egy kicsit kívül. Találj inspirációra és használd! Na persze nem utánzásra gondolok. Elég lehet egy gondolat, egy szót vagy maga a zene. Rengeteg üzenet rejlik egy jól megkomponált zenében, csak észre kell venni. A hangokat olyan jelenléttel figyelve, mintha akkor hallanál életedben először zenét.

A zen ugyan az éntelenség elérésére törekszik. Még sincs tiltva sehol, hogy ne játssz. Bármilyen szerepet magadra ölthetsz, de azt valódi átéléssel tedd és sohase kényszerből. Szerep alatt itt természetesen nem alakoskodást és hazugságot értek. Sokkal inkább gondolok egy fajta flow élményre. Ha pl. egy hangszeren játszol vagy egy képet festesz, akkor teljesen válj muzsikussá vagy festővé. Ne úgy tett ezeket, hogy közben a megoldatlan problémáidon merengsz. Egyszerűen csak legyél ott, tudd, hogy mit akarsz és valósítsd meg.

Valami ilyesmiben látom a magunkra találás kulcsát. Legalábbis kezdetben, aztán jöhetnek a bonyolultabb szakaszok, mint az éntelenség elérése. Addig még hosszú az út. Ezeket a sorokat nem csak neked írtam, hanem magamnak is, emlékeztetőül.

2 Comments

Szerinted?