Változás, Vol. 2.

Ahogy azt az előző bejegyzésben ígértem, folytatom a változásról szóló kis esszém avagy lassan már kisregényem. (Igen, elég sokat tudok egy-egy témán lovagolni.) Korábbi postomban arról írtam, hogy eléggé későn alakult ki a kritikus gondolkodásmódom és a kamaszkorom is jószerivel lázadásoktól mentesen telt. Most azonban a felnőtté válásnak egy másik sarokkövével folytatnám, az önállósodással.

Pécs, a szubmediterrán város

Való igaz, hogy sajátos klímája van a városnak, ahol korán jön a tavasz, de most nem az éghajlati sajátosságait szeretném ecsetleni. Szóval húsz évesen keveredtem oda és látogatásom három évig tartott. Ott végeztem a BA képzést, ám ami még ennél is fontosabb, ott tanultam meg mit jelent önállónak lenni. Bizonyos tekintetben későn érő voltam (más tekintetben meg talán túl korán akartam felnőni) és ezen az sem segített, hogy anyám agyonféltett. Eleinte meg is voltam szeppenve. Egy idegen városban, teljesen új környezetben, egy kis albérletben stb. Ez a szeppentség azonban elég gyorsan elillant, amikor rájöttem arra, nem is bonyolult az úgynevezett ügyintézés, ami úton útfélen elvégzendő feladattá válik, legyen szó kurzusok felvételőr vagy elintézni valamit a Tanulmányi Osztályon. Csak a mindezt megelőző időszakban bonyolultnak volt beállítva, mert korábban anyám mindent el akart intézni helyettem, de én is ludas voltam, mert hagytam.

Szóval pikk-pakk belejöttem, hogy jöjjek-menjek, intézkedjek és ez egy idő után olyan jól ment, hogy már a szaktársaim kértek tőlem segítséget eligazodni az egyetemi bürokráciában. Tehát mondhatjuk úgy, a „mély vizes módszer” bevált, hiszen elég rendesen kibillentettek a komfort zónámból. Talán ha otthon maradok a szüleimnél akkor is felébredt volna bennem ez az önállóság, de szerintem sokkal-sokkal lassabban. Pécset pedig, gyakorlatilag egyedül nem lehetett lacafacázni. Ám bár a pénz súlyának érzékelését még Pécset is elég lassan tanultam meg, de néhány kellemetlenebb időszak után már kezdtem kapisgálni, hogy ezen változtatni kell.

pécs madrátávlatból
Kép: Bencs János, pixabay.com

Mindezek tetejébe felelősséget vállalni

Szerintem a felnőtt lét alfája és ómegája a felelősségvállalás. Ez nem függ attól, hogy külön élsz-e a szüleidtől vagy sem, nem függ egyéb anyagi helyzetedtől, de még attól sem, hány éves vagy. A lényeg, hogy megtehetsz bármit, csak vállald érte a felelősséget. És akkor itt meg is állapíthatjuk, a felnőtté válás (mint változás) sose ér véget. Szituációról szituációra változhat, hogy fel mered-e vállalni a tetteidért a felelősséget vagy sem. Akkor és ott gyerek vagy felnőtt módjára viselkedsz.

Felnőttnek lenni nem egy konstanst állapot. Magam is tudok nagyon éretten, felelősségteljesen vagy infantilisen, felelőtlenül viselkedni. Hogy mitől függ? A pillanattól, hogy akkor és ott, adott szituációban helyt tudok állni vagy sem.

Ha összegeznem kéne mind azt, amit ebben az utóbbi két bejegyzésben írtam a változásról, akkor egy hatalmas, manapság igen divatos közhelyet biggyesztenék a végére: Merj kilépni a komfort zónádból! Engem ugyan nagyrészt az élet léptett ki, de ehhez szükség volt az is, hogy nem hátráltam meg, hiszen bármikor vissza lehet fordulni. Megtehettem volna bármikor. Hogy a fentiek miért komfort zóna elhagyások? Egyszerű: kritikusan gondolkodni, információt szűrni, önállónak és felelősnek lenni nem kényelmes, de érdemes.

Szerinted?