Változás, Vol. 1.

A változásról mikor is lenne alkalmasabb írni, ha nem a tavasz előszobájában? És már a születésnapomon (febr. 23.) is túl vagyok, úgy, hogy teljes mértékben megérett az idő egy ilyen bejegyzésre. A következő sorokban azonban nem kézzel fogható, anyagi változásokról írnék, hanem sokkal inkább belső változásról és arról, mi minden kellett hozzá, hogy az bekövetkezzen.

Természetesen ezt a változást nem úgy kell elképzelni, hogy az évek során tökéletesre formálódtam és kész, most már nincs hová fejlődnöm és egyébként is gyerekek, nálam a Szent Grál és tudok mindent. Nem, egyáltalán nem. Egy állapotot szeretnék exponálni. Most éppen ez van, ilyen meg olyan vagyok, aztán ki tudja még milyenné fogok válni az elkövetkezendő években. Hiszen nem vagyok ugyanaz, mint öt, tíz, tizenöt stb. éves koromban. Bár szomorúan tapasztalom, hogy azok, akikkel ritkábban találkozom, mintha ragaszkodnának egy korábbi képhez, amit még anno, a kapcsolatunk elején, de legalábbis egy korábbi szakaszában kialakítottak rólam. Mintha nem tudnának kellő nyitottsággal viszonyulni felém.

könyvek
Kép: Rey Seven, unsplash.com

Kellő kritikával…

Úgy látom, a kritikus gondolkodásmódom eléggé későn alakult ki. Gyerekként elhittem mindent, amit a nagyok mondanak, mert hát ők a „nagyok” és kész, amit ők mondanak az biztosan úgy van. Kamasz koromban sem lázadtam különösebben (most nem számolom ide a fiús stílusom kialakulását), mert nem láttam értelmét. Ellenben szinte már-már csodámra jártak, milyen rendes és céltudatos (egész korán tudtam már, hogy régész szeretnék lenni) gyerek vagyok. Szóval a legtöbb szabállyal és elvárással szemben nem volt ellenvetésem.

Az ember azt gondolná, hogy ez nem nagy baj, meg hát még gyerek voltam, de beleborsózik a hátam, hogy ha belegondolok, az előbb leírt énem kiváló birkalapanyag volt. Persze ez nem jelenit azt, hogy most már engem nem lehet megvezetni, soha, semmilyen körülmények közt. De igen, át lehet ejteni, sőt még manipulálni is, viszont már koránt sem tartom magam naivnak.

Ahhoz, hogy ez a kritikus gondolkodás kialakuljon, úgy vélem kellettek a könyvek és az, hogy húsz évesen elkerüljek a szülői házból. Sajnos vagy nem sajnos olyan családba csöppentem, ahol a könyvek inkább csak porfogók voltak és a családtagok már-már túlzottan is átlagosak voltak. Ez utóbbi kijelentés alatt azt értem, hogy erősen működtek az előző generációktól áthozott programok és társadalmi konvenciók nagy része (igen, kritika és szűrés nélkül). A lényeg, hogy anyagilag hála Istennek nem kellett nélkülöznünk, viszont úgy érzem, szellemi értelemben a húgom és én javarészt csak „nőttünk mint a dudva”. Itt fel is hívnám az olvasó figyelmét, hogy ami a blogomban megjelenik, az mind a saját benyomásaimon alapul és amit az imént leírtam, nem felelősségre vonásnak szántam!

Szóval valahogy félre sikerültem és megszerettem az olvasást, azonban ilyen tekintetben elég trehány voltam, mert nagyon sok befejezetlen könyvet hagytam hátra gyerekként. Talán mert türelmetlen voltam vagy mert mindig bevitorlázott a képbe valami érdekesebb. Mindent egybevetve, úgy látom, az olvasás mint olyan, rá tudja vezetni az egyént az alternatív gondolkodásmódokra, fel hívja a figyelmét arra, hogy új perspektívából szemlélje a világ jelenségeit és önmagát.

Aztán voltam olyan szerencsés és az egyetem kezdetével, húsz évesen elköltöztem Budapestről Pécsre, ahol életem eddig legmeghatározóbb három évét töltöttem. Számomra egy igazi vízválasztó volt az az időszak és ott bizony millióféle tapasztalaton átégve változtam.

Az önállósodásról azonban majd egy következő bejegyzésben írnék, mert nagyon meglódult ez az egy post és nem szeretném ennél tovább nyújtani. Tehát visszatérek még a témával.

2 Comments

 1. Érdekes ezt olvasni 🙂
  Én gyerekként meg épp az ellenkezője voltam, túl sok ambíció, túl sok lázadás, és a felnőttek igazából csak vakargatták a fejüket, hogy ennek mi baja? Ez itt egy kis falu, mit ugrál, úgyis mezőgépszerelő, vagy segédmunkás lesz. Mit olvas, meg különben is minek a fenének?

  Abban nagyon egyet tudok érteni, hogy a szülők nagy befolyásoló tényezőnek számítanak és sok esetben iszonyatmód vissza tudnak venni az ember lendületéből. Nem, nem arról van szó mikor csitítják az öt éves Adrit vagy Árpikát, hogy na űrhajós tuti nem leszel, hanem, hogy olyan kisebb ambíciókat is képesek azonnal letörni, mint hogy ITvel foglalkozz vagy pl. szeretnéd végigcsinálni az El Caminót. Anyám erre mindig csak azt mondta: minek azt, mi értelme, semmi. Aztán végül is mikor az ITból éltem, akkor kért bocsánatot, hogy nem hitt benne. De szerintem a javarészt így van, így működik ez minden szülőnél és nem feltétlen rosszindulatból, hanem féltésből, óvásból, a tapasztalatból, hogy a megalkuvás egész terebélyes komfortzónát von az egyén köré.

  A személyes szellemi ébredés az egyik legérdekesebb létélményünk, mikor végre meg tudjuk határozni kik vagyunk és kik nem.

  • Ami az ambíciót illeti, nálam sem volt hiány belőle, csak az abban manifesztálódott, hogy sokat tanultam, meg szorgalmas voltam bla-bla-bla… hogy egy szép napon régész lehessek. Talán mondhatjuk úgy, jövő orientált voltam, meg talán túl gyorsan akartam felnőni.
   Hál’ Istennek a szüleim teljesen rám hagyták, mi szeretnék lenni, ha nagy leszek, ilyen tekintetben nem volt gond. Aztán persze az már egy másik kérdés, mennyire érte meg… khm pályamódosítás.

Szerinted?