Napkerülő

Épp a múlt héten sikerült harminckettedszerre is megkerülnöm a Napot. Nem fáj az öregedés, inkább érdekes. Utóbbi néhány születésnapom önostorozással telt, hogy mi mindent hagytam ki, mit csináltam rosszul és úgy egyébként, miként pazaroltam el egy újabb évet. Az idei viszont már kicsit felszabadult volt. Nem mintha olyannyira remek évet hagyhatnék magam után, de úgy érzem az utóbbi időben végre megmozdult valami.

Munka

Ha csak a munka világát nézem, végre sikerült felvennem egy irányt, hiszen azt már egy ideje tudtam, hogy pályát kell módosítanom, csak azt nem, merre. Eltartott egy darabig, mire kikristályosodott, a programozás az amiben, kreativitást látok és amely terülten általában nehéz éhen halni (nem úgy, mint tanult szakmámban, a régészetben). Számomra fontos az irányvétel. Korábban próbáltam kicsit könnyedebben felfogni az életet, hogy pontosabban fogalmazzak, próbáltam csak úgy belelétezni a vakvilágba. Rövid ideig jó volt, aztán persze rá kellett jönnöm, hogy bizony ez hosszú távon abszolút nem kifizetődő. Ez a fajta életstílus nem jött be, ellenben szeretem érezni, ha tartok valami felé.

jég buborék tél
Kép: Aaron Burden, unsplash.com

Tavaly sikerült bekerülnöm az IT szektorba, mint info security-s, ott hagyva az akkor már sokadik, számomra semmit mondó adminisztratív melómat. Igazság szerint ez is adminisztráció, de teljesen más jellegű, mint amiket eddig csináltam. Tehát ez nem akták és Excel táblák tologatásáról szól, hanem jogosultságokat adunk és veszünk el, ezzel egy időben belső supportot is nyújtunk a munkatársaknak. Bár itt is be szokott állni a monotónia, azért a különböző problémák kezelése némi nyomozgatással fűszerezve meg-megtöri azt. Ugyanakkor, tudom, hogy ez nem a rév, hiszen ahogy írtam is, a célom, hogy programozzak.

Tanulni, fejlődni

Ami még számomra az előbbieknél is fontosabb cél, az önfejlesztés. Kissé ködösen hangozhat és biztos vagyok benne, hogy ez a kifejezés mindenki számára mást jelent, de tulajdonképpen ebben látom az életem értelmét. Tanulni, fejlődni, nem csak intellektuális, de emberi, jellembeli értelemben is. Nem állítom, hogy ez nem szül olykor frusztrációkat, azonban szerintem az emberi létnek úgy van értelme, ha azt a verziónkat, amivel érkezünk, a távozásunkig felfejlesztjük. Ideális esetben ezek a fejlesztések nem függnek társadalmi konvencióktól, hanem belső indíttatásból valósulnak meg. És ne aggasszon, ha nem érsz a végére, mert ez az, aminek sosincs vége.

Amit pedig mostanra megtanultam az élettől, hogy a kudarc természetes. Számtalanszor estem pofára, rossz döntéseket hoztam, nem egy munkahelynek nyúltam mellé, sodródtam. Voltam tanácstalan és bizonytalan, volt, hogy átvertek, hülyét csináltak belőlem vagy épp én csináltam magamból. De közhelyes leszek, az élet már csak ilyen. Kicsit összetörünk, hogy aztán összerakjuk magunkat megint és ezt eljátsszuk ezerszer. Azonban ettől nem szabad megijedni, mert hát úgy tűnik ez a program, így fut.

2 Comments

 1. Hogy stílszerű legyek: “Debugging Élet 3.2” 🙂
  Boldog szülinapot ezúton is!

  Volt egyszer valaki, aki azt mondta: “Aki nem halad előre, csak egy helyben áll, az tulajdonképpen hátrafele halad” Van benne némi igazság.
  Örülök, hogy bejött a melóváltás és arra haladsz, amerre szerettél volna és hogy van irányod. Ez borzasztó fontos az egyén számára, hogy legyen perspekítvája. Szerintem jól döntöttél és ezúton kívánok hozzá kitartást és sikereket!

  • “Debugging Élet 3.2” ez tetszik és köszönöm szépen a köszöntést. 🙂

   Az utóbbi időben valóban a melóváltás volt fókuszban és igyekeztem körültekintőbben jelentkezni, választani. Ez alatt azt értem, hogy nem akartam sokadszorra eljátszani a “mindegy csak el innen” sztorit, aminek sose lett happy end a vége.

Szerinted?