Mókuskerék, amivel nem számoltam

Sokatok számára biztosan nem puszta elméletként ismert a mondjuk úgy, mókuskerékszindróma. Amikor minden nap ugyanaz a történet játszódik le, legalábbis majdnem ugyanúgy. Mindenesetre az ütem, az időpontok mintha oda lennének szögezve az idő síkjába. Mikor indulsz munkába, mikor jössz onnan és más rutinok időben teljesen fixek, mint egyfajta furcsa tengelyek, amelyek körül megszokott események sora forog. Sokáig azt hittem ez velem sose fog megtörténni. Most mégis itt vagyok azon tűnődve, mire pazarlom el valójában az időmet és mégis, hogyan oszthatnám be azt hatékonyan.

Kép: Maliha Mannan, unsplash.com

Nem buzdítanék senkit sem arra, hogy hagyja ott máris a nyolc órás monoton munkáját. Bár az is egy járható út lehet, mégis úgy gondolom, hogy ez a bizonyos mókuskerék nem csak egy iroda falai között, hanem bárhol utolérhet minket. Tehát alapvetően megint csak befelé tekintenék és azt látom, hogy ezen a területen is szemléletmódbeli változásra van szükség. Mérlegelnem kell, mire jó a rutin, meddig hasznos és mikortól válik teherré.

Hasznos és haszontalan rutin

Mindenképpen ad egy keretet, de ha nem ügyelünk rá, akkor könnyedén egy kipárnázott komfortzónává változik, ami később azért lesz előnytelen, mert borzasztóan nehéz kimászni belőle. A rendszeresen elintézendő teendők szempontjából, pl. egy telefonszámla kifizetése, igen is fontos, hogy adott időpontban, akár már ugye rutinból utaljuk az összeget, de még számtalan ilyen példa létezik. Minden rutin hasznos, addig amíg az valóban elősegíti a folyamatok gördülékenységét. Persze maga a rutin szó kissé ijesztő lehet, mert magában hordoz valami automatizmust is, azonban nem árt tudni, hogy a jól begyakorolt cselekedeteket is lehet tudatosan véghez vinni.

Gondolkodás nélkül, puszta megszokásból tenni robotszerűen a dolgunk, ez a kulcsa annak, amikor a rutinokból egyszer csak összeáll a mókuskerék és azon kapod magad, hogy csak hajtod-hajtod, közben érzed, hogy nem visz sehová. Ilyenkor kell megállni és az idő felhasználási szokásokat felülvizsgálni. Úgy érzem, tudatosabbá kell tennem a munkában és a munkán kívül eltöltött időt. Melyik mire való? Mi a célom a munkával és a szabadidővel?

A szabadon felhasználható idő esetében még égetőbb a kérdés. Hiszen 100%-ig magam felek érte és egyúttal rajtam áll, hogy az épülésemre válik vagy csak hagyom kicsúszni a kezeim közül. Mint láthatod, nincs konkrét tervem, így igazából tanáccsal sem szolgálhatok. Mindenesetre észrevettem, hogy sajnos körém is felépült egy mókuskerék, amit mindenképp le kell bontanom, de még nem tudom hogyan.

Szerinted?