Marie Kondo: Rend a lelke mindennek

Először egy ismerősöm blogján találkoztam a Konmari módszerrel és fel is keltette érdeklődésem a japán hangzású elnevezés. Kicsit utána kutattam, hogy mi is ez valójában. A YouToube-on számtalan videót találtam arról, hogy emberek tucatjai alkalmazzák sikeresen a módszert, ami nem másra mint a rendrakásra van kihegyezve.

Tudom ez első hangzásra eléggé unalmasnak tűnik, de a Konmari technika, amit a takarításhoz és rendszerezéshez kínál, egész személetformáló erejű. A magam részéről számomra a takarítás és a rendrakás amolyan szükséges rossz, egyszerűen meg kell csinálni, ha nem akarod, hogy elnyeljen a kosz a lakásodban és kész. Marie Kondo könyvének elolvasása után sem látom másképpen a dolgot, de a cuccaim szortírozása terén mindenképpen adott egy támpontot, ami mentén bátran neki lehet fogni a selejtezéshez.

A technika lényege az, hogy a cuccaidat ne szobánként, hanem kategóriánként nézd át és válogasd. Összesen öt ilyen kategória van: 1. Ruhák, 2. Könyvek, 3. Papírok, 4. Komono (egyéb), 5. Szentimentális holmik. Egy-egy kategória tárgyait egy kupacba érdemes felhalmozni és most jön a lényeg: egyenként kézbe véve őket kérdezd meg magadtól, hogy örömet okoz-e az adott tárgy vagy sem. Ha igen, tartsd meg, ha nem köszönd meg neki, hogy eddig szolgált téged és engedd el.

Nagy vonalakban erről szól a Konmari módszer és a könyv is ezt részletezi, egy-egy kisebb anekdotával színezve, Marie Kondó személyes tapasztalatiról. Olvasmányos, áttekinthető és motiváló erejű, hogy könnyebb legyen megszabadulnod a számodra feleslegesség vált holmiktól. Szerintem bizonyos tekintetben köze van a minimalizmushoz, ami az én olvasatomban annyit jelent, hogy olyan tárgyak vesznek körül, amelyekre tényleg szükséged van.

Magam is kipróbáltam a módszert, még a könyv befejezése előtt. Egyelőre még csak a ruhák szétszortírozása történt meg augusztusban, de ott sem tökéletesen, mert van egy adag félretéve, amely még arra vár, hogy elvigyem az egyik Cseriti boltba. Majdnem egy teljes napom ráment a szortírozásra és a rendszerezésre:

Azt kell mondjam megérte, mert azóta is tudom tartani ezt a rendet. Korábban valahányszor (nem sokszor) rendbe tettem a ruháimat, jobb esetben is csak egy-két hétig tartotta magát a rendszer, aztán összeomlott. Úgyhogy meg kell hagyni, megéri a fáradozást. A ruháim egy részét, ami már nagyon elrongyolódtak, kibolyhosodtak, kinyúltak stb. repültek a kukába, a használható darabok egy része pedig már az egyik Cseriti boltba kerültek (másik részük még lustaság miatt vár a szállításra).

Igaz, hogy még csak az egyik kategóriát (a legkönnyebbet) pörgettem végig, de az a benyomásom, hogy Konmari módszer nagyon is hatékony technikát ajánl a rendszerezéshez, eddig minden esetre bevált. Aztán haladok lassan, szép sorjában. Maga a könyv, egyszerű, könnyű nyelvezetű (felesleges is lenne atomfizikát rittyenteni belőle). Vannak pontjai amikkel ugyan nem feltétlenül értek egyet, mint pl. a ruhák kapcsán a „mackóvá“ lefokozni tilos vagy az, hogy az egész Konmari projectet egyetlen nap alatt, egy szuszra kell elvileg kivitelezni, de összeségében egy jól használható és megvalósítható metodikát vázol fel.

Verdikt:
konmari könyv borító

Kép: moly.hu

Gyakorlatias, lényegre törő könyv, konkrét példák, esetek bemutatásával, melyek színesítik a kötetet. Ezek a példák kis anekdoták formájában segítik a gördülékeny olvasásélményt. Természetesen nem szentírás, nem kell mindent betartani, ha nem értesz vele egyet, de minden esetre a kezdeti hezitáláson és dilemmán – hogy miként is kezdjük a szortírozást – túllendít.

Cselekmény: 8/10
Fogalmazás: 9/10
Befejezés: 8/10

Összesen: 8.3/10

Könyvadatok:
Eredeti mű: Marie Kondo: The Life-Changing Magic of Tidying Up
Eredeti megjelenés éve: 2011
Magyar kiadás: Kiskapu, Budapest, 2014
234 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786158013505 · Fordította: Rézműves László

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..