Tudomány és vallás

Számtalan esetben találkoztam már azzal a népszerű hiedelemmel, hogy a vallás és a tudomány összeegyeztethetetlen. Gondoltam ezt a témát megvizsgálom kicsit közelebbről, mert számomra a kettő között korán sem tátong akkora szakadék, mint ahogy azt a legtöbben képzelik. Tulajdonképpen az imént említett szakadék szerintem nem is létezik. Számomra ez két nézőpont, amelyeknek tárgya egyazon világ.

Már e bejegyzés elején érdemes leszögeznem, hogy akár tudományágakról, akár vallási irányzatokról beszélünk, mindegyikük teremtett, az emberi elme szüleményei. Ám mielőtt kifejtem a saját nézőpontomat ezekről külön-külön és összehasonlítva, vetnék egy futó pillantást arra, mint mond A magyar nyelv értelmező szótára a tudományról és a vallásról:

tudomány főnév -t, -ok, -a
1. A természet, társadalom és gondolkodás törvényszerűségeitől, valamint a környező világ megismeréséről és tervszerű befolyásolásának módjairól szóló igazolható ismeretek rendszere.
vallás főnév -t, -ok, -a
Általában a vall igével kifejezett cselekvés.
1. (filozófia) A társadalmi tudat egyik formája: csodatevő, természetfölötti és tiszteletben részesített erők és lények (istenek, szellemek stb.) létezésébe vetett hiten alapuló mitikus képzeteknek az összessége.

E két bejegyzést olvasva az első szembeszökő különbség az igazolhatóság. A tudomány képes igazolni, bizonyítani, míg a vallás nem. Ez kristálytiszta és érthető megállapítás. Noha a tudománynak is meg vannak a határai, hiszen felmerül a kétely, hogy mégis mihez képest igazolok micsodát? Arra gondolok, hogy együtt szemlélek egy virágot egy méhecskével. A méh egészen másként fogja a virágot érzékelni, mint én. Melyikünknek van igaza? Egyikünknek sincs és mindkettőnknek van. Vagy ott van az a probléma, hogy a szemlélődő megváltoztatja a szemlélődés tárgyát.

Tehát a tudomány csak azt a valóságot tudja visszaigazolni, amit mi, emberek az érzékszerveinken és a számításainkon (amelyek absztrakciók) keresztül képesek vagyunk befogadni, felfogni. Saját korlátozottságainkon keresztül látunk egy világnak nevezett valamit, amiről meg vagyunk győződve, hogy pont olyan, mint ahogy azt az öt fizikai érzékszerveinken keresztül tapasztaljuk. Ez az érzékelés, tapasztalás egyáltalán nem téves, csak korlátozott.

Természetesen a vallásnak is meg vannak a maga korlátai. Itt elsősorban a különböző irányzatokra, izmusokra gondolok, melyek szélsőségekké fajulhatnak és ez által korlátokat állítanak közénk. Saját magunk és a világ, ill. egymás közé. Amennyiben szélsőséget öltenek, valóban megkérdőjelezhető a vallások szerepe. A szélsőségek, minden esetben anomáliák, amikor felbomlik az egyensúly. Ilyen esetekre számtalan példát találhatunk, csak ki kell nyitnunk egy történelem könyvet.

Mind a vallás, mind a tudomány képes tehát arra, hogy bezárja az elmét. A tudomány hívei körében épp úgy találhatóak bigottak, mint a templomokban. Ám ha egy kicsit holisztikusabban szemléljük a világot, azt mondanám, a vallás az alkotót vizsgálja, a tudomány az alkotást. Márpedig alkotó és alkotás aligha létezhet egymás nélkül, így e két felfogás sem lehet meg önmagában. Vagy tovább finomítva az előző mondatot a tudomány a fizikait, a kézzelfoghatót vizsgálja, a vallás felteszi a kérdést, hogy vajon mi lehet a kézzelfogható mögött, mi lehet a tapasztalások hátterében.

Éppen ezért e kettő egymás kiegészítésének látom. A Jin és a Jang. Mint emberi lények, összetettek vagyunk, amikor felnézünk az éjszakai égboltra, látjuk a Holdat, a bolygókat, csillagokat, ismerjük a fizikai törvényszerűségeket, melyek pályáikon tartják őket. Ám közben fölmerül a kérdés, hogy miért? Miért pont ilyenek az égitestek és a fizika törvényszerűségei?

A magam részéről nyitva hagyom a kérdést Isten létével kapcsolatban, hiszen kivagyok én, hogy ezt megállapítsam? És nem vallom magam vallásosnak, azonban materialistának sem, de ezt majd egy másik bejegyzésben.

Kép: rawpixel, unsplash.com

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..