Kiárusított hindu fesztivál

Nem vágyom vissza a középkor poshadt bigottságába, viszont a napjainkban végbe menő jelenségek sem szívderítőek. Itt konkrétan a szakralitás lehúzására gondolok. Minden ami szent, spirituális beledöngöljük az anyagba. A láthatatlan, finom energia átváltoztatása történik durva, fizikai energiává. Ám nem elégszünk meg ennyivel, sok esetben még pénzt is csinálunk belőle, hiszen manapság már minden aprópénzre váltható. Olyan ez az egész, mint valami fekete alkímia.

Mindez egy Budapesten meghirdetett Holi ünneppel kapcsolatban jutott eszembe. A Holi eredetileg egy tradicionális hindu ünnep, amely tulajdonképpen egy tavasz köszöntés. Ilyenkor Indiában megünneplik a jó győzelmét a gonosz felett, elbúcsúztatják a telet és hagyományuk szerint a Holi kiváló alkalom a megbocsájtásra, a megszakadt kapcsolatok újjáélesztésére. Jellegzetessége, hogy ilyenkor a résztvevők színes festékporokkal dobálják meg egymást.

Nem tudhatom, hogy eredethazájában mennyire bír még szakrális töltettel ez az ünnep, de itt, Európában biztos vagyok benne, hogy a legtöbben csak egy hatalmas bulit látnak benne. Ezért hát valakik gondoltak egyet és rendeztek egy ilyen Holi bulit Budapesten is, amin bárki részt vehet, természetesen borsos árú belépőjegyért cserébe és az ott árusított, festékporok megvásárlásával.

Mindebből arra következtetek, hogy a szervezők csupán üzleti lehetőséget láttak a Holiban, semmi egyebet. A tartalom nem fontos, a cél, a koncepció, mit sem számít, csak a forma, a felszín az érdekes és ez a pszeudoHoli tökéletes példát szolgáltat ennek bemutatására. Nyilvánvaló, hogy a résztvevők többsége, de még inkább a szervezők csak festékdobálgatást látnak az egészben, egy lehetőséget, hogy újra óvodások legyenek. Ám közben nem veszik észre, hogy egy olyan tradícióhoz nyúltak, aminek spirituális tartalma van. Az ilyesmit nevezik megszentségtelenítésnek.

Ám az említett rendezvény tényleg csak egyetlen példa a több száz közül arra, hogy veszíti el talán az egész emberiség a szellemiségét. Ugyanilyen fekete alkímiával élnek a sarlatánok, a magukat jövendő mondóknak és különféle gyógyítóknak mondók, akik jó pénzért ígérnek szebb jövőt és egészséget. A könyvesboltok polcai roskadoznak az álezoterikus hazugságoktól. Módszeresen építjük le saját szellemiségünket és úgy tűnik, még korántsem értünk el a folyamat végére.

holi fesztivál

Kép: Murtaza Ali, pixabay.com

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..