Mushi-Shi (2005-2006)

A Mushi-Shi egy misztikus anime sorozat, amelynek varázsára elég lassan éreztem rá, valahol a tizenkettedik rész környékén, ahol megismerhetjük a főszereplő múltját. Persze nincs szándékomban semmilyen spoilerrel élni. Lássuk, miről is szól a történet, amely Yuki Urushibara mangájának adaptációja.

Kép: mushi-shi.wikia.com

Történet

A legegyszerűbb talán az lenne, ha rögtön egy kis magyarázattal kezdeném, hiszen mindennek előtt érdemes lenne megérteni mik is azok a mushik. Nos, hiába néztem végig az első évad mind a huszonhat részét, attól tartok erre nem én fogom megadni a választ. Teljesen rád bízom hová rakod a mushikat az elmédben, mint ahogy tulajdonképpen a sorozat is ránk bízza ezt a döntést. Annyi azonban bizonyos, hogy ők is az élet részét képezik, akár csak a többi élőlény. A legtöbb ember számára láthatatlanok és különös, változatos alakokban léteznek, ám mégsem baktériumok vagy gombák.

Esetenként kapcsolatba kerülnek az emberekkel, ilyenkor furcsa jelenségek, betegségek formájában hívják fel magura a figyelmet. Ezekben az esetekben van szükség olyas valakire, aki ismeri a mushik világát és segítséget nyújt, az ilyen úgymond gyógyítót nevezik mushi-shinek. A főszereplő, Ginko is egy mushi-shi, aki folyton úton van, nem maradhat túl sokáig egy helyen, mert vonzza a mushikat.

Epizódonként újabb és újabb kihívásokkal találkozik, mindig más helyszínen, így mindenegyes rész egy különálló történetté alakul, ugyanakkor persze fokozatosan kibontakozik előttünk Ginko személye is.

Látványvilág és hangulat

Egyszerű, letisztult, mégis szemet gyönyörködtető látványban lehet részünk, ha időt szakítunk a sorozatra. Valahogy nem lehet tudni, hogy időben pontosan mikor, melyik században játszódik a történet, de a helyszín nagy valószínűséggel Japán. Ám a történet szempontjából a tér és idő kérdése elhanyagolódik.

Sok animére, így erre a sorozatra is jellemző a melankolikus hangulat, ugyanakkor sokszor nagyon izgalmas és misztikus. Az egész történet valahogy újra és újra kérdésfeltevésekre késztet.

Zene

A Mushi-Shi zenéjét Toshio Masuda szerezte, tökéletesen illeszkedve az animéhez. Megteremti az alaphangulatot és segít bevonódni a történetbe, pont úgy mint minden tökéletes aláfestő zene.

Summa

Szerintem egy erős 8/10. Most kezdtem a második évadot, kíváncsi vagyok mivé kerekedik a történet.

Forrás: Wikipedia, AnimeAddicts

4 Comments

  1. Á, nagy kedvenc a Mushi-shi. Nagyon szerettem az első sorozatot, igazi megdöbbentő felfedezés volt 2010 tájékán mikor először néztem meg. Néha nagyon melankolikus néhol pedig igazán nyomasztó, sőt ijesztő. Valahol a japán animált Twin Peaksként emlegették.
    A második sorozatot (az újat) is nemrég néztem és az már nem ütött akkorát, viszont párhuzamosan készült vele egy 45 perces speciál ami durván jó. A címe: Hihamukage. Egyébként a zene mindegyik sorozatnál brutális jó.

Szerinted?