Fordult az év

2019-et itthon vártam meg. Sose voltam az a bulizós típus és ez nincs nálam másként Szilveszter estéjén sem. Tehát mondhatni, a tegnap este teljesen terv szerint alakult. Itthon voltunk, iszogattunk, beszélgettünk, zenét hallgattunk. És most furcsa, hogy ezt a bejegyzést már egy 2019-es mappába mentem. Ám észre vettem, hogy az utóbbi években az új esztendő napját szinte mindig ugyanúgy élem meg, mint az azt megelőzőt és itt nem a másnaposságra gondolok.

Valahogy ez a január elseje abszolút nem valami új eljövetelének az ígéretét rejti. Tradicionálisan nem véletlenül tartják pl. a kínaiak februárban, a thaiföldiek áprilisban az új év köszöntését. Persze az éveket már hivatalosan mindenhol egységesen számolják. Viszont nem bánnám ha az év kezdete mondjuk március elseje lenne január elseje helyett.

A tavasz kezdete már sokkal inkább magába foglalja a születést, az új kezdet üzenetét. Számomra január elseje semmiféle változásérzettel nem jár. Most kinézek az ablakon és pontosan ugyanolyan sötét és hideg van oda kinn, mint tegnap vagy tegnap előtt. Egy csöppnyi változás legfeljebb csak abban érhető tetten, hogy egy picikét mintha tovább lenne világos, ami a téli napfordulónak köszönhető.

Ez minden, semmi sem változott. Át írtuk a 2018-at, 2019-re és minden megy tovább ráadásul a tél java még hátra van. Mindezek ellenére mindig eljátsszuk azt, hogy Szilveszter este valami különleges történik. Azt hazudjuk magunknak, hogy a következő év jobb, másabb lesz, de addig amíg magunkban nem teremtjük meg a változást, ugyan milyen alapon várunk változást egy egyszerű naptárcserétől?

új év felirat táblán
Kép: Annie Spratt, unsplash.com

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..